Articulo publicado en "El Meridiano"


Articulo publicado en "El Meridiano"




Laura López
Fa un poc més d'un any la corporació municipal d'Albuixech encapçala-da pel seu alcalde, José Vicente Andreu, i pel regidor, Enrique Zaragozá, va decidir recuperar l'Observatori que es trobava abandonat, per això, van contactar amb Ángel Flores, en aquest moment president de l'Associació Valenciana d'Astronomia, i amb Vicente Peris Bueno, membre fundador de l'antiga Associació As- tronòmica d'Albuixech. Junts van elaborar un pla per rehabilitar les instal·lacions de l'observatori.
L'ajuntament es va fer càrrec dels costos de la construcció d'una nova cúpula, la qual és motoritzada, l'instrumental i de crear uns accessos amb les mesures de seguretat necessàries. Així, van aconseguir unes instal·lacions molt més avançades, a les que Vicente Peris va donar un telescopi per a completarles, "gràcies a ell disposem d'un excel·lent telescopi del qual disfrutem tots", afirma Miguel Montaña, president de l'Associació Astronòmica d'Albuixech.
La nova situació va fer ressorgir l'antiga Associació Astronòmica d'Albuixech, així ens ho ha explicat el seu president actual Miguel Montaña, amb un esperit renovat; comptant amb membres fundadors de la primera associació i amb saba nova, aquest és el present del grup. 

Activitats per a tots
Durant el primer any de vida de la nova associació s'han realitzat multitud d'activitats i tallers. Algunes de les activitats que s'han desenvolupat han coincidit amb importants esdeveniments astronòmics, com les pluges d'estrelles o els eclipsis.
També s'han fet cursos per ensenyar el maneig de l'instrumental i així poder millorar l'observació. Activitats programades per als socis i també per a qualsevol públic interessat. Alguns col·legis i instituts ja han pogut gaudir de l'Observatori. Des del mateix, organitzen visites exclusives per a escolars, una activitat que els pot despertar "la curiositat d'observar el lloc que ocupem en l'univers, l'afany de conèixer el que ens ofereix la natura, el meravellar-nos amb la bellesa dels objectes celestes que podem observar, l'emoció de descobrir l'aspecte dels astres a través del telescopi", sensacions que estimen els apassionats a l'astronomia, afirmen des de l'Associació astronòmica d'Albuixech. 

Orígens, primera etapa

A principis dels 90, l'Associació Astronòmica que havia sorgit uns anys abans, sentia la necessitat de tenir un Observatori. Així que aprofitant l'experiència de Vicente Peris, el qual ja disposava d'un observatori particular, es va proposar al govern municipal de l'època construir-ne un. L'ajuntament va recolzar la idea i va oferir la Casa de la Cultura per ubicarlo. Va funcionar durant un poc més d'una dècada, però a causa de la multitud de problemes tècnics sorgits per la seua fabricació artesanal, que requerien molt d'esforç, es va abandonar a principis dels anys 2000. L'interès per l'astronomia va arribar a Albuixech després del pas del cometa Halley el 1986, fet que va despertar l'interès de veïns i a cionats, i que va provocar la formació de l'Associació i la passió de molts per aquesta ciència.
En l'actualitat s'ha recuperat i millorat l'Observatori, i gràcies als avenços tecnològics el seu futur serà molt extens.
L'alcalde d'Albuixech també es mostra molt content amb la tornada a funcionament de l'observatori ja que "suposa un atractiu més per a la nostra població i esperem que siga un atractiu per a l'arribada de visitants i turistes".
Per contactar amb l'associació i informar-se de les activitats re- alitzades i programades estan disponibles els següents canals d'informació:

astroalbuixech@gmail.com
Facebook: astre Albuixech
astroAlbuixech.blogspot.com
Telèfon: 608588846.





Comentarios

Entradas +populares

De Albuixech a la luna, 50 aniversario de la llegada a la luna.

Observación del cometa C/2020 F3 NEOWISE

Reparación montura Celestron Nexstar Evolution

Inaguración Observatorio Astronómico Albuixech

Visita del Ateneo mercantil de Valencia

Libros sobre astronomía y astronáutica de la biblioteca de Albuixech